#01 – Melissa Etheridge

Mijn moeder bracht mij, met een gitaar op de schoot, al zingend groot. Dat inspireerde mij, en al gauw werd de gitaar mijn klankbord. Ik heb me nooit eerder echt verdiept in vrouwelijke gitaristen en vond het wel tijd worden om op onderzoek uit te gaan.

Een vrouw die zingend gitaar speelt. Dat vind ik mooi!

Deze keer: #01 Melissa Etheridge

13177155_1122358294452153_3804250349423239141_nMijn moeder bracht mij, met een gitaar op schoot, al zingend groot. Dat inspireerde mij, en al gauw werd de gitaar mijn klankbord. Ik heb me nooit eerder echt verdiept in vrouwelijke gitaristen en vond het wel tijd worden om op onderzoek uit te gaan. Een vrouw die zingend gitaar speelt. Dat vind ik mooi!

Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei 1961)

Melissa zit al sinds haar 27e in de muziekbusiness en speelt allerlei verschillende stijlen. Ze legt haarzelf hierin geen grenzen op. In 1993 kwam ze uit de kast en is sindsdien gebombardeerd tot een bekend activiste voor homorechten.

Ze heeft maar liefst 13 studio albums op haar naam staan.

Als puber heb ik veel geluisterd naar haar album “Your Little Secret”. Als ik de songs weer hoor ga ik direct terug naar die tijd, de sfeer, de geur en de wereld waar ik me toen in bevond. Een van haar bekendere songs die mij persoonlijk raakt is “Bring Me Some Water” waarvan ik hier graag een live versie deel. Haar power op het podium vind ik ongekend, ze krijgt in haar eentje iedereen mee. Ik vind haar ritmisch heel sterk, ze speelt met heel veel power en overtuiging:

Ze zegt zelf dat ze in het begin van haar carri√®re vooral solo speelde en daardoor zichzelf aanleerde op de gitaar te drummen zodat haar muziek als een eenmansband klonk. Ook zegt ze een “guitar-nerd” te zijn, iets wat maar weinig vrouwen zijn. Toen ze zich eenmaal in de techniek van gitaren ging verdiepen was ze overtuigd en sindsdien voelt ze zich als een vis in het water in een kamer vol verschillende gitaren en pedalen.

Ze heeft 5 tips voor gitaristen:

 1. Stel vragen.
  Ga naar een expert en vraag alles wat je nog niet weet.
 2. Besluit hoe je eigen sound moet klinken.
  Dit betreft de keuze van pedalen, gitaren en amps en of hoe je speelt. Net zoals je tekst en zangmelodie is je eigen sound op de gitaar alles dat je als artiest hebt.
 3. Heb zelfvertrouwen over je eigen sound.
  Wees er zeker van en blijf erbij.
 4. Nieuwe snaren.
  Dit gaat niet altijd op, soms maken oude snaren juist de gitaar maar, zegt ze: als iets niet lekker klinkt zoals ze het het liefst hoort, zijn het meestal de snaren  die niet nieuw genoeg zijn. Op tournee worden haar snaren elke dag vervangen, thuis een keer per maand (noot van Susan Jane: Niet echt fijn voor het milieu, wat doe je eigenlijk met gebruikte gitaarsnaren?!).
 5. Denk na over hoe je je gitaar omhangt.
  Als je de gitaar te laag omhangt kan het zijn dat je met je pols de gitaar niet meer goed kunt bespelen…Je krijgt dan echt een vermoeide pols die niet meer mee wilt doen. Als je je gitaar te hoog omhangt (zoals sommige jazz-gitaristen doen) ziet het er niet uit! Kies een middenweg.

Mocht je het ook leuk vinden om iets van Melissa te leren:

Bron:

http://www.musicradar.com/news/guitars/melissa-etheridges-top-5-tips-for-guitarists-609590